fbpx
Öngösterim Görseli

Erken Yaşta Yabancı Dil Eğitiminin Önemi

Erken yaşta yabancı dil eğitiminin önemi

Erken Yaşta Yabancı Dil Eğitiminin Önemi

Yabancı dil bilmenin bir ayrıcalık değil ana ihtiyaç olduğu günümüz dünyasında çocuklarımızı da erken yaşta yabancı dil eğitimine başlatmak hiç olmadığı kadar önem taşıyor. İleri teknoloji, mobil cihazların yükselişi ve çocukların farklı kültürlere olan ilgisi de bu konuda heyecanı yükseltiyor. Peki bakalım uzmanlar bu konuda ne diyor?

Yabancı dil eğitimine kaç yaşında başlamak gerekir?

Uzmanlara göre yabancı dil eğitimine başlamanın bir yaşı yok. Çocuklar ebeveynlerinden ilk kelimeleri duydukları andan itibaren dil öğrenmeye başlıyorlar. Araştırmalar beş yaşına kadar çocukların ana dil – yabancı dil ayrımını teknik olarak yapmadığını gösteriyor. Bu yüzden yabancı dili yeni bir şey olarak değil, iletişim kurmanın doğal bir yolu olarak algılıyorlar. Duydukları her ifadeyi anlamlandırmaya ve taklit ederek öğrenmeye başlayan çocuklar doğdukları andan itibaren her dili öğrenmeye hazır oluyorlar. Araştırmalar bebeklerin doğduklarında 150 sesi çıkarmaya hazır olduğunu gösteriyor. Dünya üzerinde 150’den fazla ses kullanan hiçbir dil yok!

Her ne kadar yapısal eğitimler okul öncesi eğitim (3-5 yaş) ve ilköğretim (6-7 yaş) düzeyinde başlasa da çocuğunuzun yabancı dil eğitimini dünyaya geldiği anda başlatabilirsiniz. Araştırmalar bebeklerin anne karnındayken duydukları dilin aksanına alıştıkları ve doğumdan sonra bu dilin seslerine paralel şekilde ağlama tınısı ve sesler çıkardıklarını gösteriyor. Bu yüzden her şeyi sünger gibi çekmeye müsait bebeğiniz pekala yabancı dilleri de öğrenmeye başlayabilir. Uzmanlar 5 yaşından önce çocukların aynı anda beş dili bile öğrenebileceklerini araştırma sonuçları ile ortaya koyuyor.

Erken yaşta yabancı dil eğitiminin seviyeleri nasıl olmalıdır?

Araştırmalar 10-12 yaşından sonra dil öğrenme becerilerimizin artık bilinçli hale geldiğini gösteriyor. Bu yaşa kadar dili sadece işitsel ve taklit yoluyla iletişim için öğrenen çocuklar, 10-12 yaşından sonra dil bilgisi kurallarını, kültürel anlam farklılıklarını, yapısal unsurları daha net görmeye başlıyor. Bu nedenle uzmanlar 10 yaşına kadar yabancı dil eğitiminin şarkılar, çizgi filmler, eğlenceli içerikler ve oyunlar ile yapılmasının daha faydalı olduğu görüşünü savunuyor. 10-12 yaşından sonra ise yabancı dilde kural bilgisi ve okuma alışkanlığı büyük önem kazanıyor. 12 yaşından itibaren beynin bilinçli hafıza merkezi daha aktif olmaya başlıyor ve kelime ezberleme, mantık ile anlama güdüsü ağır basıyor.

 

Erken yaşta yabancı dil öğrenmeye başlamanın çocuklar için faydaları nelerdir?

Araştırmalar erken yaşta yabancı dil öğrenmeye başlayan çocukların problem çözme yeteneğinin geliştiğini ve buna bağlı olarak bu çocukların okul derslerinde daha başarılı olduğunu gösteriyor. Dünya çapında farklı eğitim sistemlerinde yapılan araştırmalar en az iki dile hakim olan çocukların hem sosyal bilimler, hem matematik derslerinde daha başarılı olduğunu, okuma ve yazma alışkanlıklarının da yaşıtlarının üzerinde olduğunu gösteriyor. Uzmanlar bu noktada çocukların okul çağında hali hazırda iki dile adapte olduktan sonra üçüncü ve sonraki dilleri de çok kolay edinebileceğine işaret ediyor. Erken yaşta iki veya daha fazla dil eğitimi alan çocukların özgüvenleri yükseliyor, iletişim becerileri yaşıtlarının daima önünde oluyor ve bu özellikler onları 20’li yaşlarının ortasında iş hayatına herkesten daha fazla hazır hale getiriyor.

Çocuklar ve yetişkinlerin yabancı dil öğrenmede yaşadığı farklılıklar nelerdir?

Çocuklar yabancı bir dili çoğu zaman bir sınıfta, ders ortamında bir öğretmenin anlatımı ile değil, bir diyalogun veya içeriğin bağlamında keşfeder. Bu yüzden çocukların dil öğrenimindeki motivasyonu anlamak ve diyaloga dahil olmaktır. Öte yandan yetişkinlerin yabancı dil öğrenirken ilk motivasyonu öğrendiklerini doğru uygulamaktır. Bu yüzden sürekli içlerinden düşünür ve hata yapmaktan çekinirler. Çocuklar ise tam tersine hata yapma korkusu olmadan duydukları ve anladıkları kadarı ile iletişim kurarak mesajı almaya ve mesaj vermeye çalışırlar. Erken yaşta dil eğitimine başlamış çocuklar bir noktada bunu bırakmış olsalar bile yetişkin çağlarında buna geri döndüklerinde dil öğrenmeye çok daha kolay adapte olabilirler.

Çocuklarımıza erken yaşta yabancı dil eğitimi sağlamak için neler yapmalıyız?

Erken yaşta yabancı dil eğitiminin çocuklar üzerindeki faydaları tartışmasız olduğu için birçok ebeveyn çocukları için geç kalmadan en doğru kararı vermek adına ne yapabileceğini merak ediyor. Her ebeveyn çocuğunun ilk öğretmeni olduğundan kendilerine bu noktada büyük bir rol düşüyor. Çocuğunuzun yabancı dil kaynaklarına erişimini sağlamak, öğrenmesini istediğiniz dilleri akıcı olarak konuşamasanız bile bir şeyler öğrenip bunları onunla geçirdiğiniz özel vakitlerde paylaşmak ve belirli bir yaştan sonra uzman eğitimcilerle çalışmasını sağlamak çocuğunuza yardım etmek için atabileceğiniz en önemli adımları oluşturuyor.

Dilko English 1977’den bugüne uzanan tecrübesi ve öncülüğüyle ilköğretim çağı yabancı dil eğitiminde de fark yaratıyor. Uzman eğitimciler ve dünyanın kullandığı yayınlar ile düzenlenen DilkoKids eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için iletişim bilgi formunu doldurun, sizi arayalım!